Condoleanţe cu trecerea în eternitate al Conferențiarului Universitar MIHAIL DARCIUC

Darciuc Foto

Condoleanţe cu trecerea în eternitate a Confențiarului universitar DARCIUC MIHAIL!

Catedra Ortopedie și Traumatologie și întreg colectivul a USMF „Nicolae Testemițanu”, Membrii Asociaţiei Ortopezilor și Traumatologilor din Republica Moldova (ATORM), colegii noștri de peste Prut – Societatea Română de Ortopedie și Traumatolgie (SOROT) și Asociația Traumatologilor și Ortopezilor din Moldova (A.T.O.M.) aduc sincere condoleanţe familiei, rudelor şi celor apropiaţi cu trecerea în eternitate a conferențiarului universitar DARCIUC MIHAIL, doctor în științe medicale, catedra Ortopedie și Traumatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”,  șef secție Ortopedie a IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Om Emerit a Republicii Moldova, deținător al Medaliei „Nicolae Testemițanu”, al Ordinului de Onoare și Diplomei de gradul I.

Dumnezeu să-l odihească!

Doctorul în științe medicale, conferențiarul universitar, șef secție și reputat medic ortoped-traumatolog Darciuc Mihail s-a stins din viață la 8 mai 2021, la vârsta de 70 de ani.

Domnul Darciuc Mihail s-a născut la 18 iulie 1950 în satul Tețcani, raionul Briceni, absolvește școala medie din localitate în anul 1967. Pe parcursul anilor 1967-1973 studiază la Facultatea de Medicină Generală la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. Timp de un an, 1973-1974, a efectuat Internatura la specialitatea Chirurgie la Spitalul Clinic nr. 1, or. Chișinău. În anii 1974 – 1977 activează în calitate de medic traumatolog Spitalul Clinic Republican de Traumatologie.  În anii 1977-1979 efectuează Secundariat Clinic specialitatea Ortopedie și Traumatologie, ulterior în anii 1979-1983, face studii în Doctorantură la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. În perioada 1979 – 1985 este Şeful secţiei Ortopedie Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie, iar din 1985 – 1986 Șeful Secţiei Microchirurgie în cadrul la aceeași instituție. În perioada anilor 1986-1987 activează în cadrul Ministerului Sănătăţii. În 1987 revine în funcția de Şef secţiei Ortopedie Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie unde activează până în 1993. Din anul 1993 până în 2019 a activat în calitate de Şef de secţie Ortopedie Centrul Național Științifico-Practic Medicină Urgentă, în prezent Institutul de Medicină Urgentă. În 1999 susține teza de doctor în științe medicale. Începând cu anul 1991 activează la Catedra de Ortopedie și Traumatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, inițial ca asistent universitar apoi din 2000 ca conferențiar universitar.

Medicul, Mihail Darciuc, a fost specialistul care a contribuit plenar la fortificarea sistemului de sănătate în Republica Moldova, iar meritele sale au fost recunoscute la nivel național, „Gloria muncii” în 2001, devine „Om Emerit” în 2006, obține „Medalia Nicolae Testemițanu” în 2010, „Ordinul de Onoare” în 2018 și „Diplomă de gradul I” în 2020 de la președintele Parlamentului.

Activitatea sa științifică și clinică a fost consacrată Tratamentului Protetic al Articulațiilor Mari. S-a manifestat ca un bun pedagog. A participat la multiple foruri științifice medicale naționale și internaționale. A contribuit activ la organizarea și petrecerea a tuturor Conferințelor și Congreselor a ortopezilor și traumatologilor din Republica Moldova pe parcursul ultimilor 30 de ani. Autor a peste 150 de publicaţii ştiinţifice. Pe parcursul a mulți a fost trezorier a Asociaţiei Ortopezilor și Traumatologilor din Republica Moldova (ATORM). A fost membru activ al Societăților științifice de specialitate din România – Societatea Română de Ortopedie și Traumatolgie (SOROT) și Asociația Traumatologilor și Ortopezilor din Moldova (A.T.O.M.).

Corpul neînsuflețit va fi depus astăzi, 10 mai, ora 16:00 la Biserica „Sfântul Dumitru” (bd. Traian, 3/1) din capitală, iar la ora 17:00 va începe slujba religioasă (prohodul).

Marți, 11 mai, începând cu ora 11:00, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central din Chișinău (str. Alexei Mateevici, 11), unde la ora 11:30 va avea loc mitingul de doliu, iar la ora 12:00 – înmormântarea.

Cu profundă durere în suflet, aducem sincere condoleanţe familiei, rudelor şi celor apropiaţi cu trecerea în eternitate a celui care a fost Darciuc Mihail, doctorul în științe medicale, conferențiarul universitar, șef secție, reputat medic ortoped-traumatolog. Dumnezeu să-l odihească!